dilluns, 17 d’octubre del 2011

Taller d'envolupants

Si ja podeu defendre-vos en GeoGebra, podria ser el moment de fer algunes construccions interessants. Vegem les corbes envolupants:


(Recordeu que es pot activar la traçada de qualsevol objecte)

ACTIVITAT 1.
Marca un punt O. Col·loca el cantell d’un regle com si anares a traçar una recta pel dit punt, però la traces per l’altre cantell delregle.
Canvia la posició del regle, sense apartar el seu cantelld'O, i traça diverses rectes més. Què ix?

ACTIVITAT 2.
Dibuixa una recta. Fent centre en els punts de la recta,dibuixa moltes circumferències amb el mateix radi (R). Què ix?

ACTIVITAT 3.
Dibuixa dues semirectes que isquen del mateix punt.Començant en l’origen, marca la mateixa quantitat de punts equidistants en cadasemirecta. Numera les divisions amb nombres naturals, sent el zero l’origen deles semirectes.
Uneix mitjançant segments parelles de punts, de semirectesdistintes, la suma del qual siga constant. L’envolupant dels segments és una paràbola.
Repeteix el procediment amb diferents sumes i diferent angle entre les semirectes.

ACTIVITAT 4.
Dibuixa un circumferència qualsevol de radi R. Fent centreen els punts de la circumferència anterior, dibuixa moltes circumferències ambun altre radi r, que siga menor que el radi de la primera circumferència(s’escriu r < R). Quina és l'envolupant?

ACTIVITAT 5.
Dibuixa una circumferència i marca sobre ella un punt fix A.Dibuixa moltes circumferències amb centre en un punt de la circumferència inicial de manera que totes passen pel punt A. L’envolupant d’aquestes últimes circumferències és una corba anomenada cardioide.

ACTIVITAT 6.
Dibuixa una circumferència i marca sobre ella 72 divisions,una cada 5⁰ d’angle central). Numera tots els punts de l’1al 72, i quan arribesuna altra vegada a l’1, continua numerant per fora una altra vegada, fins acompletar una segona volta amb el nombre 144. O siga, cada punt tindrà dosnombres 1-73, 2-74, 3-75, fins a arribar a 72-144.
Començant pel punt 1 i acabant pel 72, uneix cada punt ambel de numeració doble. L’envolupant de les cordes traçades és una cardioide.



ACTIVITAT 7.
Dibuixa dues rectes perpendiculars. Sobre un regle (oescaire o cartabó, o un paper) marca un segment de la longitud L que desitges.
Fent coincidir cada extrem del segment marcat amb una de lesrectes perpendiculars, traça molts segments de la mateixa longitud L endistintes posicions. L’envolupant dels segments mòbils s’anomena astroide.

ACTIVITAT 8.
Dibuixa la gràfica de la funció que té l'equació del marge
Dibuixa moltes circumferències amb centre en un punt de lahipèrbola de manera que totes elles passen pel centre de la hipèrbola (l’origende coordenades). L’envolupant d’aquestes circumferències és una corba anomenada lemniscata.

ACTIVITAT 9.
Fent centre en els punts de la circumferència, dibuixamoltes circumferències tangents al diàmetre. L’envolupant d’aquestescircumferències és una corba anomenada nefroide.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada